Ons Bloemendaal
 

Activiteiten


Activiteitenkalender 2018:

 

 Teylingerbosch

Wandeling Vogelenzangse strandvlakte en Teylingerbosch o.l.v. Martin Bunnik
Zondag 22 april 2018

Het landgoed Huis te Vogelenzang is gelegen op de oostelijke rand van de derde strandwal. Vanuit het statige huis omringd met prachtige lindebomen hebben de bewoners goed uitzicht over de historische veenweiden van de strandvlakten. Ook de voormalige hofstede Teylingerbosch en alle weilanden, boerderijen en woningen rondom het huis van Vogelenzang behoren tot het landgoed. 

De wandeling begint bij de RK-kerk in Vogelenzang. We wandelen via het kerkpad over de Vogelenzangse strandvlakte naar de Tweede Doodweg, een weg die uit de middeleeuwen stamt. Langs deze weg liggen twee historische boerderijen uit de 16e eeuw die tot het landgoed Vogelenzang behoren. We vervolgen de Tweede Doodweg naar het Huis Teylingerbosch dat in 1937 het middelpunt was van de wereldjamboree. Daarna maken we een korte wandeling rondom het huis.

Verzamelen: 14.00 uur op parkeerterrein R.K. Kerk Vogelenzang. Einde circa 15.30 uur. Eigen bijdrage € 5,00 per persoon. Maximaal 25 deelnemers. Aanmelden met ingang van dinsdag 3 april vanaf 09.00 uur voor max. 3 personen bij Fieke van Hulst. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 023-5258694.

 

Architectuurfietstocht

Architectuurfietstocht Bloemendaal-Aerdenhout o.l.v. Gert Jan van Setten
Zondag 3 juni 2018

Dit jaar maken we een architectuurfietstocht met nadruk op de wederopbouwtijd. We starten in Bloemendaal en fietsen o.a. langs Hartenlust. We komen in Overveen langs het huis van architect G.H.M. Holt dat gerekend wordt tot de stroming ‘Het Nieuwe Bouwen’. Het eindpunt is in Aerdenhout. Daar staan o.a. de Adventskerk uit 1958 en de Villa Looijen van architect B. Bijvoet.

Verzamelen: 10.30 uur bij Café Restaurant Vooges (v/h De Rusthoek), hoek Korte Kleverlaan, Bloemendaalseweg. Einde circa 13.00 uur. Eigen bijdrage € 5,00 per persoon. Maximaal 20 deelnemers. Aanmelden met ingang van dinsdag 3 april vanaf 09.00 uur voor max. 3 personen bij Fieke van Hulst. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 023-5258694.

 

Waterfabriek

Cultuurhistorische excursie historische waterfabriek van Haarlem o.l.v. Ed Prins
Zondag 17 juni 2018

Verscholen langs de Zeeweg in de binnenduinrand bij Overveen ligt op het PWN terrein een industrieel complex van de waterfabriek van Haarlem uit 1896. Het monumentale complex is een van de best bewaarde ontwerpen van de architect Ir. A.Schotel.

Bezoekers aan het PWN terrein vragen zich af:
- Wat is de historie en architectonische waarde van dit rijksmonument?
- Waarom is het een cultuurhistorisch complex?
- Wat is de functionele samenhang van deze bijzondere gebouwen?
Antwoord op deze vragen en nog veel meer krijgt u te horen en te zien bij deze excursie.

Verzamelen 11.00 uur bij het witte schuifhek naast Zeeweg 15. Einde circa 12.30 uur. Eigen bijdrage € 5,00 per persoon. Maximaal 25 deelnemers. Aanmelden met ingang van dinsdag 3 april vanaf 09.00 uur voor max. 3 personen bij Fieke van Hulst. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 023-5258694.

 

recente architectuur

 

Fietsexcursie ‘Recente architectuur in Bloemendaal’
(i.s.m. ABC Centrum voor Architectuur Haarlem)

Zondag 30 september 2018

In de gemeente Bloemendaal kennen we diverse rijks- en gemeentemonumenten.Zijn recent gebouwde woningen mogelijk ook potentiële monumenten? In de fietsexcursie ‘Recente architectuur in Bloemendaal’ wordt u meegenomen langs diverse bouwwerken van ruwweg de laatste 20 jaar. Sommige verdienen in de toekomst wellicht ook het predicaat monument. Er zal getracht worden bij een enkel pand  binnen een kijkje te nemen.

De tocht  begint bij Bartje Bloemendaal en zal eindigen in Overveen.

Verzamelen 10.45 uur bij Bartje Bloemendaal, Brederodelaan hoek Bergweg. Einde circa 12.30 uur. Eigen bijdrage € 5,00 per persoon. Maximaal 15 personen. Aanmelden met ingang van dinsdag 3 april vanaf 09.00 uur voor max. 3 personen bij Fieke van Hulst. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 023-5258694.

 

Excursies 2019

De excursies voor 2019 zullen in het voorjaarsnummer 2019 van ons blad worden gepubliceerd en komen medio maart 2019 hier op de site te staan.

 

 

 

 

 

 


© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave