Op 29 september onthulden wij op feestelijke wijze de gerestaureerde grenspaal op de buitenplaats Leyduin in Vogelenzang.

In het voorjaar werden wij door onze “grenspalenspecialist”, Joost Veer, getipt over 2 grenspalen die kapot op de buitenplaats Leyduin lagen. Zouden wij geen zetje aan de restauratie van deze palen kunnen geven? Bij landschap Noord-Holland, eigenaar van de buitenplaats, waren geen financiën beschikbaar voor restauratie.

Landschap Noord-Holland reageerde enthousiast op ons voorstel de palen op onze kosten te laten restaureren en uiteindelijk is één paal gerestaureerd door steenhouwerij Swaalf uit Haarlem. Wij betaalden de kosten van de steenhouwerij en landschap Noord-Holland verzorgde het vervoer van de steen naar en van de Steenhouwerij en het terugzetten op de buitenplaats.

De steen heeft een inscriptie I : V LOON, verwijzend naar de familie Van Loon, destijds eigenaar van Leyduin. Als u, links van het hoofdhuis, de met bomen omzoomde wandellaan afloopt vindt u aan de linkerzijde, bijna aan het einde van deze laan, net voorbij het beekje, de grenspaal.

De tweede paal werd uiteindelijk niet gerestaureerd omdat de steenhouwerij adviseerde dat restauratie geen verbetering zou geven.