Excursies

 


Activiteitenkalender 2021:

 

Excursies Ons Bloemendaal

Nu de maatregelen omtrent het coronavirus door de overheid versoepeld worden, kan de activiteitencommissie na de zomervakantie weer een paar excursies op de kalender zetten. Vanzelfsprekend blijft het voorbehoud van kracht dat, wanneer de omstandigheden verslechteren, er een wijziging in ons programma kan optreden.

Wij hebben ervoor gekozen dit jaar geen losse activiteitenkalender bij te voegen, alle informatie vindt u hieronder of op onze website.


overveen watertoren

 

 

 

 

Beklimming watertoren Zeeweg Overveen in verband met het 100-jarig bestaan van de Zeeweg.

Zaterdag 26 en zondag 27 juni 2021  (let op: afwijkende aanmeldprocedure!)

Ter gelegenheid van het eeuwfeest van de opening van de Zeeweg, biedt het Nationaal Park Zuid Kennemerland en PWN de gelegenheid om de watertoren op het PWN-terrein van het pompstation Overveen te beklimmen.

Bent u ook zo benieuwd naar het uitzicht vanaf de prachtige watertoren in Overveen, dan heeft u de unieke kans om deze toren te beklimmen en dit uitzicht te beleven!

De boswachter van PWN neemt u mee de toren in en op en zal vertellen over de geschiedenis en het fantastische uitzicht met een 360° zicht op Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Zeeweg. De watertoren is gebouwd in 1897-1898 naar ontwerp van architect Jan Schotel en is een rijksmonument. Nadat u de toren beklommen heeft, kunt u beneden aansluitend de tentoonstelling WOII bezoeken.

Zorg voor goede schoenen.  Kinderen vanaf 8 jaar kunnen mee.

Beklimming van de toren is niet aan te bevelen voor mensen  met hoogtevrees.

Aangezien de beklimming overdekt is, is het dragen van een mondkapje verplicht.

Aanmelden via de website van het NPZK: https://www.np-zuidkennemerland.nl. 

Er zijn zes tijdblokken: 12.30-13.00 uur; 13.05-13.35 uur; 13.40-14.10 uur; 14.25-14.55 uur; 15.00-15.30 uur; 15.35-16.05 uur.


 vogelenzang woestduin

 

 

 

 

 

 

Rondwandeling buitenplaats Woestduin

o.l.v. Martin Bunnik  

Zondag 29 augustus 2021,

koffie/thee vanaf 10.00 uur, aanvang wandeling 10.30 uur.

Woestduin vormt samen met Leyduin en de verdwenen hofstede Croesbeek een aaneengesloten complex van buitenplaatsen op de overgang van de duinen naar de lager gelegen strandvlakte. Het in Vogelenzang gelegen gebied is nu in handen van Landschap Noord-Holland.

David ten Hove verwerft het buiten in 1764 en vergroot zijn gebied met de pacht van een deel van de Leyduinen. Hij verfraait het buiten en laat een nieuw huis genaamd ‘Woestduin’ bouwen. Dit huis wordt in 1955 gesloopt. De huidige spiegelvijver, verschillende lanen en de beide uitzichtheuvels stammen nog uit de periode van Ten Hove. Het meest bekend is Woestduin van de periode 1901-1911 toen de eerste renbaan van Nederland hier werd gevestigd.

Tijdens de wandeling wordt aan de hand van oude foto’s en kaarten verteld hoe het gebied, het voormalige buitenhuis en de renbaan er ooit uit hebben gezien.  Ook wandelen we langs eeuwenoude grenspalen en zal Martin iets vertellen over de jacht die in de aangrenzende duinen plaatsvond. Duur van de wandeling is ca. 2 uur.

Inloop: 10.00 uur, aanvang: 10.30 uur, einde: ca. 12.30 uur

Verzamelen: inlooptijd is de openingstijd van het restaurant, dus niet eerder bij restaurant ‘De Vogelensangh’, Vogelenzangseweg 182, Vogelenzang.

Aan deze wandeling kunnen maximaal 25 personen deelnemen.

Met ingang van 21 juni 2021 kunt u zich vanaf 09.00 uur aanmelden bij voorkeur per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 023-5258694 (Fieke van Hulst).

Per activiteit kunt u maximaal drie personen aanmelden, bijdrage is € 5,00 per persoon.


godfried bomans

   

  

 

 

 

 

 

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Godfried Bomans overleed.     Voor de Stichting TijdSparenNederland was dat aanleiding 2021 uit te roepen tot Bomansjaar. In dat kader worden er door hen een aantal activiteiten op de agenda gezet.

Op zondag 12 september a.s. - Open Monumentendag - zal in samenwerking met Stichting Ons Bloemendaal een Bomanswandeling gehouden worden, waarbij een aantal markante punten uit zijn leven in Bloemendaal worden aangedaan.

Klik <hier> voor de aankondiging Godfried Bomanswandeling

Klik <hier> voor de inschrijving Godfried Bomanswandeling

 


 westtuinbouw gebied

 

 

 

 

 

 

 

“Promenade scandaleuse”, rondwandeling Westelijk Tuinbouwgebied, Duinvliet en Elswout

BELANGRIJK: deze excursie is verplaatst naar zondag 19 september in verband met afsluiting Ramplaankwartier vanwege F1 in Zandvoort. Aanvangstijd blijft hetzelfde.

o.l.v. George Berenschot

Koffie/thee vanaf 10.00 uur, aanvang wandeling 10.30 uur

Voor een keer gaan wij buiten de grenzen van de gemeente Bloemendaal en maken een wandeling door het Westelijk Tuinbouwgebied aan de rand van het Ramplaankwartier, doen landgoed Duinvliet aan en vertreden ons even op Elswout.

Het Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem ligt ingeklemd tussen deze (voormalige) buitenplaatsen. 

Sommige bewoners van deze buitenplaatsen waren verwikkeld in de grote of grootste schandalen van hun tijd. Onder leiding van George Berenschot wandelen wij door het Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem langs de plekken waar zij woonden en/of waar de schandalen zich voltrokken en maken wij kennis met een ongerept stukje Haarlem.

Duur van de wandeling is ca. 2 uur.

Inloop: 10.00 uur, aanvang: 10.30 uur, einde: ca. 12.30 uur 

Verzamelen: bij het Wapen van Kennemerland, Ramplaan 125, Haarlem.

Aan deze wandeling kunnen maximaal 25 personen deelnemen.

Met ingang van 21 juni 2021 kunt u zich vanaf 09.00 uur aanmelden bij voorkeur per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 023-5258694 (Fieke van Hulst).

Per activiteit kunt u maximaal drie personen aanmelden, bijdrage is € 5,00 per persoon.


 aerdenhout antoniusschool

 

  

 

 

 

 

 

Architectuurfietstocht Aerdenhout

o.l.v. Gert Jan van Setten

 

Zondag 17 oktober 2021,

koffie/thee 10.00 uur, aanvang fietstocht 10.30 uur.

Deze keer gaan we op de fiets de bijzondere architectuur van Aerdenhout ontdekken. Het thema van de excursie is: ‘onvermoede schoonheden in een villadorp’. Het zal geen inspannende fietstocht worden, want er wordt veel op- en afgestapt, bij de ca. twintig objecten die we gaan bekijken. Uiteraard zijn daar veel bezienswaardige villa’s bij, maar twee kerken en een school zullen we ook aandoen. De nadruk zal liggen op architectuur uit de eerste decennia van de vorige eeuw, met werk van bekende architecten als Jac. London, A. de Maaker, A.P. Smits, W.C. Bauer en K.P. C. de Bazel.

Voorafgaand aan de fietstocht geeft Gert Jan van Setten een korte inleiding over de oorsprong en ontwikkeling van Aerdenhout als villadorp. We eindigen ca. 14.00 uur op de hoek van de Bovenweg – Juliana van Stolberglaan. Duur van deze fietstocht is ca. drie uur.

Inloop: 10.00 uur, aanvang: 10.30 uur, einde: ca. 14.00 uur

Verzamelen: bij Kraantje Lek, Duinlustweg, Overveen.

Aan deze fietstocht kunnen maximaal 25 personen deelnemen.

Met ingang van 21 juni 2021 kunt u zich vanaf 09.00 uur aanmelden bij voorkeur per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 023-5258694 (Fieke van Hulst).

Per activiteit kunt u maximaal drie personen aanmelden, bijdrage is € 5,00 per persoon.


Bovenstaande activiteiten vinden doorgang tenzij er beperkende maatregelen van overheidswege worden vastgelegd  in verband met het coronavirus. 

Na uw aanmelding houden wij u hiervan op de hoogte.

Actuele informatie over bovengenoemde activiteiten vindt u op de website van Stichting Ons Bloemendaal (www.onsbloemendaal.nl)

Deze activiteiten vinden plaats in de buitenlucht, het dragen van een mondkapje is dan niet verplicht.

 

De activiteitencommissie: Fieke van Hulst, Marion van Bussel, Saskia Verveld, Cyril Meijers

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave