Publicaties boeken

Aankondiging: Boek over de Zeeweg.

In 2021 is het 100 jaar geleden dat de Zeeweg, de weg van Overveen naar Bloemendaal aan Zee, officieel in gebruik werd genomen. Het was destijds de eerste vierbaansweg in Nederland. Er is prachtig beeldmateriaal van de aanleg beschikbaar en vele verhalen te vertellen over de totstandkoming van de Zeeweg. Het honderdjarig bestaan van de weg was voor onze boekencommissie een mooie aanleiding dit onderwerp voor het komende boek te kiezen en daarin al die informatie te bundelen. Het boek zal medio 2021 verschijnen.

 

'Pleisierig vincke en lecker drinke'.

De vinkenbanen van Bloemendaal voor donateurs slechts 17,50 euro!

Ons Bloemendaal heeft in samenwerking met Gert Baeyens een boek uitgegeven over de vinkenbanen in de gemeente.
‘Pleisierig vinke’ betekent dat het lokken en vangen van overtrekkende vinken spannend èn gezellig was. In de herfst vliegen ze met honderdduizenden langs de kuststreek naar hun overwinteringsgebieden. Vooral in de 18e en 19e eeuw werden ze naar beneden gelokt en gevangen op een vinkenbaan, waar de vinkersbaas vanuit zijn vinkershuisje de netten over de vogels heen kon dichtslaan. En dan: oogsten maar! Alles ging de pan in, de snacks van vroeger. De vinkerij was een dure sport maar voor de Bloemendaalse elite totaal geen probleem. Sommige buitenplaatsbewoners hadden wel drie tot vier banen in gebruik. Die deftige lieden gingen graag kijken, want ‘je slag slaan’ stak nauw. Trok je te vroeg aan het vinkentouw, dan oogstte je te weinig; wachtte je te lang, zelfde resultaat. Tot dusver waren in Bloemendaal 26 banen beschreven; wij vonden er 43, op oude kaarten, in aktes en in het veld! Bloemendaal was de hoofdstad van de vinkerij en dat werd gevierd, met ‘lecker drinke’ aan het einde van de vangstdag.


Het boek is voor 19,50 euro verkrijgbaar in de boekhandels in de gemeente en daarnaast bij Blokker in Heemstede, de Kennemer boekhandel op de Kleverparkweg en de Vries aan de Gedempte oude gracht. Donateurs binnen de gemeente kunnen het boek voor 17,50 euro bestellen door dit bedrag over te maken op NL77 ABNA 0562 3202 02 t.n.v. Stichting Ons Bloemendaal o.v.v. ‘Vinkenbanen' en uw adres. Wij zullen er zorg voor dragen dat u het boek vervolgens thuis krijgt bezorgd. Mocht u niet in de gelegenheid zijn het boek bij de boekhandel te kopen en woont u buiten de gemeente, dan kunnen wij het naar u opsturen voor 17,50 euro en 3,95 euro portokosten. U dient dan 21,45 euro over te maken. Voor vragen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

PleisierigVinke boek

 

Huis te Vogelenzang en de familie Barnaart.

Martin Bunnik heeft de rijke geschiedenis van het Landgoed Huis te Vogelenzang en zijn bewoners beschreven. Het landgoed is een pareltje in een bijna onaangetast en verstild gebied aan de rand van de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Vogelenzang. De geschiedenis van de omgeving gaat ver terug tot aan het dertiende-eeuwse jachtslot van graaf Floris V. De ligging van dit jachtslot is sinds kort bekend en wordt in dit boek beschreven.

Het landgoed is ruim 200 jaar in het bezit van de familie Barnaart. Het boek verhaalt over de geschiedenis van deze familie, hoe een gevluchte kistenmaker uit Vlaanderen zich ontwikkelde tot een van de rijkste bewoners van Haarlem. De familie genoot veel aanzien in bestuurlijke en maatschappelijke functies en leverde zo een belangrijke bijdrage aan de ontwikkelingen in Zuid-Kennemerland waaronder de omvorming van Zandvoort van vissersdorp tot badplaats.

De huidige bewoners beheren de buitenplaats in de geest van hun voorouders en stellen alles in het werk om het landgoed voor de toekomst te behouden. Niet alleen de bewoners van het landgoed maar ook vele elementen uit het verleden zoals oude boerderijen, het parkbos met ommuurde moestuinen krijgen in dit boek ruim de aandacht.

Hiermee is het boek over het landgoed Vogelenzang en zijn bewoners zowel een goed gedocumenteerde geschiedenis als een heerlijk bladerboek met mooi oud en nieuw beeldmateriaal.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

HuisVogelenzang

 

----------------------------

Bestel boekje Het Bloemendaalse Bos van Wim Post

Voor donateurs is dit boekje verkrijgbaar voor slecht 10 euro. Wilt u het boekje aanschaffen dan kunt u contact opnemen met het secretariaat tel.nr 023 5253985 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Woont u buiten de gemeente, dan sturen wij u het boekje toe voor 13 euro.

hetbloemendaalsebos

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave