Voorjaarsbijeenkomst en lezing

Dinsdagavond 10 mei 2022

Lezing ‘Interieurportretten van villa’s in Bloemendaal’ door Esther de Haan. De voorjaarsbijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis, Bloemendaalseweg 158,Overveen Op onze voorjaarsbijeenkomst staan dit jaar de interieurs van monumentale panden centraal. De plekjes achter de voordeur die niemand ooit echt ziet behalve als degene wordt uitgenodigd voor een goed glas wijn of een gezellig kopje koffie. Maar moeten we daar misschien iets aan doen? Zou het een idee zijn om deze interieurs ook vast te leggen voor het nageslacht?

Esther de Haan denkt van wel, en neemt u mee in een boeiende lezing over een aantal monumentale huizen in Zuid-Kennemerland. De schouw, de lambrisering of geornamenteerde plafonds: het is voor haar geen verrassing meer, zij laat u graag delen en discreet bij de buren meegluren…

Programma:                                                                  

2022030419:30 inloop. Ontvangst met een kopje koffie of thee

20.00 uur       Opening door de voorzitter

Toelichting door de secretaris op het jaarverslag 2021

Toelichting door de penningmeester op het financiële jaarverslag 2021

20.30 uur        lezing door Esther de Haan

21.30 uur        Borrel

Toelichting op de lezing van Esther de Haan: ‘Interieurportretten van villa’s in Bloemendaal’

 De lezing zal gaan over zes huizen die Esther heeft onderzocht voor het boek ‘Interieurportretten Zuid Kennemerland 1875-1945’ en villa Sparhoeve.  

Eerst geeft ze een schets van de algemene ontwikkelingen die leidden tot de villaparken in de gemeente Bloemendaal,  de teloorgang van de buitenplaatsen, de opkomst van een nieuwe elite, de relatie tussen Haarlem, Amsterdam en Bloemendaal en de infrastructurele ontwikkelingen en opkomst van recreatie in Zuid Kennemerland.

Vervolgens zal de focus liggen op bepaalde thema’s  in het interieur zoals  bijv bewoningsgeschiedenis, relatie bouwheer-architect, relatie eigenaren en personeel, leveranciers en gebruik van materialen, Engelse invloeden  aan de hand van besproken huizen.

Esther de Haan is erfgoeddeskundige gespecialiseerd in historische interieurs en wooncultuur en heeft verschillende publicaties op haar naam staan over historische interieurs in Nederland en daarbuiten.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave