Ons Bloemendaal
 

Snel naar:


Feestelijk jubileum 100 jaar Zeeweg.

 

Op 25 juni is het precies 25 jaar geleden dat de Zeeweg, de weg tussen Overveen en Bloemendaal aan Zee, in gebruik werd genomen. Deze weg was destijds de eerste vierbaansweg in Nederland. Het ontwerp is van Springer.

Bij dat bijzondere jubileum staan we dit jaar uitgebreid stil. Samen met de Provincie Noord-Holland, de gemeente en inwonders besteden wij veel aandacht aan het 100-jarig bestaan. Zo is er 25 juni in het gemeente huis een seminar over de geschiedenis van de Zeeweg en vindt daar ook de feestelijke boekuitreiking plaats (zie onder) en worden er plannen gemaakt voor een tentoonstelling en excursies (o.a. bezoek watertoren).

 

Boek 100 jaar Zeeweg

Er is veel mooi beeldmateriaal beschikbaar over de aanleg van deze weg en veel verhalen te vertellen over de totstandkoming. Het 100-jarig bestaan is een mooie aanleiding voor onze boekencommissie al deze informatie te bundelen in een boek over de Zeeweg. Studenten hebben gekeken naar de toekomst van deze weg en leerlingen van het voortgezet onderwijs hebben tekenopdrachten gemaakt. Hiervan zijn een aantal impressies in het boek opgenomen. De feestelijke boekuitreiking zal  op 25 juni plaatsvinden.

 

Vrijwilligers en informatie gezocht.

Voor de overige activiteiten rondom het jubileum bestaan er al verschillende ideeën, zoals een rit met antieke auto's, een wielerwedstrijd en een 'Zeeweg-run'. We verzoeken verenigingen en vrijwilligers die ideeën hebben en/of mee willen werken aan de organisatie contact op te nemen met het secretariaat, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 023 5253985.

Hebt u nog een aardige, karakteristieke foto van de Zeeweg uit de jaren 80, 90 van de vorige eeuw, of bent u in het bezit van het bekertje dat aan alle Bloemendaalse kinderen is gegeven bij de opening van de Zeeweg? Laat het ons weten (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

Project Zeeweg. 

Het ontwerp van de Zeeweg is gebaseerd op het idee van de zogenoemde 'park-way'. Meanderend door het landschap kan de weggebruiker genieten van het open landschap van de duinen en ontvouwt zich langzaam de kust. Inmiddels is deze beleving veranderd. Met een snelheid van 80 kilometer per uur snellen wij nu door een natuurgebied naar de kust over een weg met vele verkeersborden, schrikhekken en helaas veel graffity. 

Samen met de vereniging 'Vrienden van Middenduin' is het plan opgevat de beleving van de Zeeweg te verbeteren zodat deze weer beter aansluit bij het 'park-way' idee van het ontwerp van Springer. Wij hebben hiertoe een voorstel gedaan aan de betrokken partijen: de gemeente, de provincie Noord-Holland, PWN en het NPZK. Tevens worden ontwikkelingen bij bijvoorbeeld tennisvereniging WOC en de ontwikkelingen rond het voormalig gemeente pand Brouwerskolk 2 nauwlettend in de gaten gehouden. De inzet is dat de ontwikkelingen op elkaar worden afgestemd en de gebieden zo een mooie 'groene' entree naar de Zeeweg vormen.

 


© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave