Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

P.26.Van Lennepweg 58.Voormtuinmanswoning Kareol.  2

Van Lennepweg 58

1909

Architect: Anders Lunberg

Provinciaal monument

 

De voormalige witgepleisterde tuinmanswoning, werd tussen 1907 en 1912 gebouwd op het terrein van de buitenplaats Kareol als dienstwoning. De opdrachtgever was de heer 

J. C. Bunge en het ontwerp was van de Zweedse architect Anders Lundberg, in samenwerking met zijn landgenoot Sven Silov en de Nederlandse architect Foeke Kuipers. De tuinmanswoning maakt deel uit van de voormalige buitenplaats Kareol die in 1979 werd afgebroken. Het pand is één van de weinige overblijfselen met de portierswoning Van Lennepweg 14 van deze buitenplaats, dat een monument was van nationale betekenis. Van kunsthistorische betekenis zijn de tegeltableaus in de zuid- en oostgevel, ontworpen door professor M. Läuger.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave