Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.144. Vogelenzangseweg 3.Koekoeksduin Schuilkerk 17e  2

schuilkerk

Vogelenzangseweg 3

1640

Rijks monument

 

Het vroeg 17de-eeuwse jachthuis de Koekoek, ook wel Brouwershuisje genoemd, is gelegen op het landgoed Koekoeksduin te Aerdenhout. Het huis heeft een zadeldak die in topgevels eindigen, hoog souterrain met gewelven, eveneens bovengewelf. Een van de oudste vermeldingen van de Koekoek dateert uit 1640 waar het behoorde tot de hofstede de Achterkoekoek. De kap op zolder is later vervangen en vertoont nog de sporen van gebruik als Rooms Katholieke-schuilkerk. Duidelijk is de kapel op de zolder ingericht geweest, waar nog twee zuiltjes de oude afscheiding van de altaar-ruimte aangeven en de dakspanten tot een soort bogen zijn betimmerd. In 1939 is het voormalige jachthuis gerestaureerd door de Amsterdamse architect A. A. Kok in opdracht van de toenmalige eigenaar M. C. Koning. Het huis wordt particulier bewoond.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave