Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

van vollenhovenlaan 16

Van Vollenhovenlaan 16a

1921

Gemeentelijk monument

 

Het jongenscentrum NCJV is gebouwd volgens het houtmontage bouwsysteem van de firma Demenico in Zeist. Dergelijke montagesysteem-huizen konden uit de catalogus besteld worden en werden als bouwpakket aangeleverd. De bedrijven die dergelijke systemen leverden, waren voornamelijk gevestigd in het houtrijke Scandinavië (Strömmen: leveringen bekend in het Gooi) en Duitsland (Deutsche Werkstätten: zie Mr. Enschedeweg 5). En ook in Engeland was het fenomeen niet onbekend. Het centrum is verbouwd tot woonhuis. Daarbij zijn wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp, maar het idee van een houten huis alsmede de toegepaste technieken en materialen zijn nog duidelijk afleesbaar. Ook in detaillering is het oorspronkelijk ontwerp nog duidelijk herkenbaar.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave