Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

P.33. Zandvoorterweg 68-70-72.Hofstede Boch en Landzicht

Zandvoorterweg 68-70-72

17de eeuw

Provinciaal monument

 

De voormalige hofstede Bosch en Landzicht is in 1797 verbouwd tot een buitenhuis. De oudste teruggevonden verkoopakte dateert uit 1744. De oudste afbeelding betreft een tekening van H. Tavenier uit 1773 (Gemeentearchief  Haarlem). Mogelijk dateert het huis, evenals de tegenoverliggende herberg, uit de 17de eeuw. De oudste bouwsporen betreffen een kelder met rode plavuizen en tongewelf onder hat achterste bouwvolume. Ook naar een (vroeg) 17de eeuwse oorsprong verwijzen de kozijnen met luiken voor de onderramen en glas in lood in de bovenramen. Het voorhuis heeft aan weerszijden van de middengang een deur met rococo profilering en is in de eerste helft van de 19de eeuw verbouwd.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave