Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.158. Zandvoorterweg 77.De Haring-Buys  4

Zandvoorterweg 77

17de eeuw

Rijks monument

 

De voormalige herberg de Haringbuys staat in het midden van de twee rijstroken aan de Zandvoorterweg bij de viersprong. Een pand van behoorlijke ouderdom. Al in de eerste helft van de 17de eeuw is de herberg reeds aanwezig en voert de naam van het Claverblad. Als in 1810 de oude herberg Het Claverblad wordt verkocht aan de heer Van Eys van het naastgelegen buitentje Bosch en Landzicht, is de naam van de herberg veranderd in die van de Haringbuys . Tevens kocht Van Eys de tolrechten bij het zogenaamde Klaphek waar de grens was met Heemstede.  Het uithangbord aan de gevel uit de 17de eeuw toont een sterk overschilderd schip, op een koperen plaat met ijzeren afdekking. Aan de onderkant zijn twee haringen in het koper uitgesneden. In 1909 kwam de Haringbuys als tolhuis te vervallen. Een nieuw tolhuis werd gebouwd tegenover de Teding van Berkhoutlaan, dat tijdens de oorlog in 1944 werd gesloopt. Met de komst van het drukke autoverkeer richting Zandvoort, werd een weg aangelegd noordelijk om de Haringbuys heen, die daardoor op een eiland kwam te staan. De herberg functie had het toen al lang niet meer en een nodige restauratie zou volgen.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave