Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.112. Zwaluwenweg 1.Villa Blauwduin  2

Zwaluwenweg 1

1928

Architect: J. Konings

Gemeentelijk monument

 

De Villa Blauwduin, een ontwerp van de architect J. Konings, is vrij gelegen met aan de achterzijde uitzicht op het omringende landschap, dat gekenmerkt wordt door afwisselend een meer dichte begroeiing van de bossen en de open groene vlaktes van de weilanden. Het huis is gebouwd in een sterk beïnvloede Engelse rustieke bouwstijl, bij uitstek geschikt voor het landhuis in een dergelijke rurale omgeving. Het huis is gecompliceerd in plattegrond en in kapvorm, maar vormt in wezen een variant op het thema van het Engelse landhuis met twee in een flauwe hoek ten opzichte van elkaar gedraaide vleugels. Daarbij is de vleugel met de dienstvertrekken in de plattegrond getrapt en is het bijgebouw (garage) verspringend ten opzichte van de woonvleugel, als verzelfstandigd onderdeel vormgegeven. Andere bebouwing die tot het complex behoort, is in dezelfde stijl en in vergelijkbare detaillering vormgegeven. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave