Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

zwarte weg 2

Zwarteweg 2

19de eeuw

Gemeentelijk monument

 

Koetshuis Klein Bentveld

Het voormalige koetshuis is vrijstaand en enigszins verscholen gelegen achter een ruim voorterrein aan de Zwarteweg. Aan de westzijde staat het voormalige jachthuis van Klein Bentveld. Het pand  is aan het eind van de 19de eeuw gebouwd als koetshuis. Het landgoed Klein Bentveld ligt aan de westzijde van Bloemendaal nabij de gemeentegrens van Zandvoort. Het ligt in een licht glooiend, bebost duinterrein dat een restant is van het oude duinlandschap.  

 Dit toenmalige koetshuis is éénlaags opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. In 1919 wordt het pand vergroot met een overdekte wasplaats. Het huidige dubbele pand dateert uit deze periode. Het voormalige koetshuis heeft daarna, onder meer in 1955 en 1968, verschillende uitbreidingen en verbouwingen ondergaan. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave