Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

P.25.Landgoed Kareol.Aerdenhout.   2

P.25.Landgoed Kareol.Aerdenhout.   18

Van Lennepweg 16 -18

Restanten tuinaanleg Kareol

Provinciaal monument

 

Restanten tuinaanleg Kareol

Het landhuis Kareol werd tussen 1907 en 1912 gebouwd in opdracht van J. C. Bunge en lag op het noordelijke deel van het terrein met de voorgevel evenwijdig aan de Van Lennepweg. Het ontwerp was van de Zweedse architect Anders Lunberg in samenwerking met zijn landgenoot Sven Silov en met de Nederlandse architect Foeke Kuipers. Ten oosten van het huis werd een tuinmanswoning gebouwd, ten westen een portiers/chauffeurswoning. Beide dienstwoningen zijn bewaard gebleven. Het landhuis zelf, met omringende terrassen, pergola’s, tennisbaan, kassen etc., is in 1979 gesloopt. Wel resteert tussen het voormalige landhuis en de tuinmanswoning een deel van de tropische plantenkas die later tot stal is verbouwd en een lang gerekte schuur op het terrein van de tuinmanswoning. Van de geometrische tuinaanleg op het terrein is een belangrijk deel bewaard gebleven.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave