Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

vanalphenlaan5

Van Alphenlaan 5

Architect: C. J. Kortenbach    

Bouwjaar: 1914

Gemeentelijk monument

 

Villa de Wiltzanck, een ontwerp van de architect C. J. Kortenbach, is een goed voorbeeld van de architectuur die geïnspireerd is op Duitse achttiende-eeuwse voorbeelden. Deze architectuur, ook wel Um 1800 genoemd, naar het gelijknamige boek van Paul Mebes, werd in Nederland voornamelijk toegepast in de representatieve variant voor warenhuizen als De Bijenkorf. De variant voor het landelijke woonhuis is echter  zeldzamer. Kenmerkend zijn de pleisterlaag en de grote kap. Een andere inspiratiebron voor deze stijl was de publicatie van de Duitse architect Paul Schulze Naumburg. De houten kruiskozijnen zijn echter weer kenmerkend voor de Nederlandse historische architectuur. De verbouwingen en uitbreidingen van het huis zijn in stijl uitgevoerd. De luiken zijn verdwenen.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave