Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.93.Sparrenlaan 6.De Wig

Sparrenlaan 6

1914

Architect: J. de Lugt

Gemeentelijk monument

 

Villa  De Wig is het eerste project van de Haarlemse architect J. de Lugt (1888-1952) en tevens een van zijn belangrijkste werken. De Lugt heeft in de officiële architectuurgeschiedenis (te) weinig aandacht gekregen. Hij schreef niets of weinig en aan het architectuurdebat van zijn tijd nam hij niet deel. Toch is zijn oeuvre, opgebouwd in een betrekkelijk korte carrière, van meer dan lokaal belang. Waar hij in zijn vroegste werk nog invloeden vertoonde van architecten als De Bazel en Lauweriks, daar ontwikkelde zijn stijl zich in later jaren meer in de richting van de Amsterdamse School. Opvallend is het dat elementen uit de eerste periode, zoals de gedrukte boogvensters, ook in de latere periode gehandhaafd blijven. De mogelijk oosters geïnspireerde boogvormen zijn in villa De Wig een passende omlijsting van de hoge glas-in-loodramen met stervormige motieven. De Arabische associatie is hier evident. In zijn eigen woonhuis uit 1918, Villa Marja (Langelaan 3, Gemeentemonument), komen deze bogen ook voor, maar binnen de context van de Amsterdamse Schoolvormen en met een veel eenvoudiger glas-in-lood. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave