Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.94.Sparrenlaan.9.St Antonius-Kerk.A-Hout

Sparrenlaan 9

Architecten: J.T.H. Cuypers (1861 - 1949) en Pierre Cuypers jr. ( 1891 - 1982).

Bouwjaar: 1922

Gemeentelijk monument

 

De in 1922 gebouwde rooms-katholieke kerk Antonius van Padua staat geregistreerd als gemeentelijk monument. Voor de omschrijving wordt verwezen naar de bijbehorende redengevende beschrijving. De uitbreiding van de beschrijving behelst het interieur dat direct na de bouw zeer sober is maar in de loop van de tijd een decoratieve uitstraling krijgt. Tot de toevoegingen behoren beschilderingen in schip en absis, beeldhouwwerken en glas-in-loodvensters. Op een vroege foto uit circa 1922 is het kerkinterieur zonder enige decoratie zichtbaar. De huidige kerkbanken dateren uit deze periode. De kerk wordt in de loop der jaren geheel beschilderd en voorzien van beeldhouwwerken en glas-in-loodvensters. Zo wordt in 1935 de tekstboog boven het priesterkoor aangebracht. De beschildering met religieuze voorstellingen in het front boven het priesterkoor en de absis dateren uit 1949 en 1952 en zijn vervaardigd door de kunstschilder Joep Lelyveld. De houten spanten zijn in 1953 beschilderd naar ontwerp van de Hongaarse kunstenaar Oscar Mendlik. Onder de beeldhouwwerken bevindt zich werk van Mari Andriessen zoals het Mariabeeld (1924) en het Hildegardisbeeld (1924). Het beeld voorstellende Gerardus Majella, geplaatst tegen de wand van het priesterkoor, is in 1922 vervaardigd door Jan Verdonk. De reliëfsculptuur in de voorgevel van de kerk is eveneens van zijn hand.  Enkele objecten zijn in de loop der tijd aan de parochie geschonken door Aerdenhoutse burgers. Hiertoe behoort de reliëfsteen in de Mariakapel, een ontwerp uit 1935 van Mari Andriessen en het gekleurde glas-in-loodvenster in de Mariakapel uit 1947. En ook de uit 1932 daterende, speciaal voor de kerk ontworpen kruiswegstatie (lino’s) van Anto Carte. 

sparrenlaan 9 nr. 8

sparrenlaan 9 nr 2

sparrenlaan 9 nr 5

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave