Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.76.Van Haemstedelaan 2. Huis de grauwe Olifant  3

Van Haemstedelaan 2

18de eeuw

Rijks monument

 

Lage woning met rechte kroonlijst genaamd De Graauwe Olifant, gebouwd in de 18de eeuw.

In 1648 kocht de Amsterdamse koekbakker Jochem van Arras de hofstede Tetro’s Bosch als een playsante hofstede. Deze herdoopte zijn buiten in De Graauwe Olifant.  In de 18de eeuw verwierf de eigenaar van Elswout de hofstede en trok het bij zijn buiten. De naam De Olifant bleef behouden in de oude woning, die vroeger ook herberg was. In 1972 werd de woning gerestaureerd.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave