Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

P.24.Van Lennepweg 14.Woning Chauffeur Kareol

Van Lennepweg 14

1912

Architect: Anders Lunberg

Provinciaal monument

 

De voormalige woning voor portier/chauffeur, behorend bij de buitenplaats Kareol werd tussen 1907 en 1912 gebouwd. De opdrachtgever was 

J. C. Bunge, de architect de Zweedse Anders Lunberg, in samenwerking met zijn landgenoot Sven Silov en de Nederlandse architect Foeke Kuipers. Een belangrijke bijdrage aan het ontwerp werd geleverd door Max Läuger, docent schilderkunst,tuin- en binnenhuisarchitectuur te Karlsruhe. In 1912 werd in de noordwest hoek van het terrein een portiers/chauffeurswoning  toegevoegd, naar ontwerp van Lundberg. De portierswoning is samen met de tuinmanswoning  Van Lennepweg 58 de enige overgebleven bebouwing van de buitenplaats nadat het hoofdhuis in 1979 is gesloopt.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave