Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.92.Villa Duinlust.Bennebroek.Schoollaan 72  3

Schoollaan 72

N. J. Nijman

1850

Gemeentelijk monument

Villa Duinlust is vrijstaand gelegen op de hoek van de Schoollaan op een iets verhoogd terrein. Het pand staat haaks op de Schoollaan: de voorgevel is georiënteerd op de toegangsweg naar het St. Luciaklooster. De oorspronkelijke villa Duinlust dateert uit circa 1850. De villa maakte deel uit van de 18de-eeuwse buitenplaats Duinlust. Het pand was oorspronkelijk veel kleiner dan de huidige villa: de zijgevels (Schoollaan) telden twee vensterassen (nu drie). Vensters waren voorzien van de in die periode gangbare vierruitsramen. En alle gevelopeningen waren voorzien van houten luiken. In opdracht van het bestuur van het St. Luciaklooster wordt de villa in 1926 verbouwd tot woonhuis van de rector van het klooster. Het ontwerp is van de Heemsteedse architect N. J. Nijman die ook het ontwerp leverde voor de St. Franciscusschool aan de Kerklaan. Het pand wordt in zuidelijke richting vergroot. De nieuwe achtergevel wordt deels tot in de kap opgetrokken. Aan de oostgevel wordt een grote serre aangebouwd. In 1985 wordt Duinlust, met behoud van de historische kernmerken, verbouwd tot zes appartementen. 

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave