Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.162.Zocherlaan 1.Kerk PZ

Zocherlaan 1

J.D. Zocher jr. 

1849

Rijks monument

Complex Meerenberg


Kerk voormalig Provinciaal Ziekenhuis
In 1844 werd de Brederodelaan de hofstede Meer en Berg gekocht door de Provinciale Staten van Noord-Holland, met de bedoeling hier een gesticht voor de verpleging van zenuwzieken te bouwen. De eerste gebouwen op het terrein, naar ontwerp van (landschap) architect J. D. Zocher jr. (1791-1870), werden rond 1849 gebouwd zoals het hoofdgebouw, de portiersloge, de directeurswoning en de protestante kerk. Ook de landschappelijke aanleg van het terrein was van de hand van Zocher. De grootte van het terrein was aanvankelijk 29 ha. Vele uitbreidingen zouden daarna volgen.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave