Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

P.19.Rijperweg 5.Villa Welgelegen

Rijperweg 5

Roog en Van den Ban

1897-1905

Provinciaal monument

De villa Welgelegen is in 1905 gebouwd als opzichterswoning in het oudste villapark van Zuid- Kennemerland, Het Bloemendaalse Park, aangelegd vanaf 1883. Het pand behoort tot een groep van vier kleine villa’s die gebouwd zijn tussen 1897 en 1905 in het noordwestelijk deel van genoemd villapark. Gezien de overeenkomst in opzet en stijl zijn waarschijnlijk alle vier villa’s ontworpen door de architecten Roog en Van den Ban (van de panden J. P. Thijsselaan 3 en Rijperweg 2 is dat door middel van gevonden bouwtekeningen vastgesteld. De villa is gebouwd in de schilderachtige bouwstijl met rustieke, italianiserende elementen.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave