Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.124.Rijperweg 14-16.Villa  2

Rijperweg 14-16

1902

Rijks monument

De villa is in 1902 gebouwd in overgangsarchitectuur in het vanaf 1882 ontwikkelde Bloemendaalse villapark “Bloemendaalsche Park”. De villa staat op een natuurlijke duinhoogte aan de zuidzijde van de Rijperweg en heeft door deze verhoogde ligging een opvallende stedebouwkundige positie. De villa werd in 1917 aan de voorzijde (NO) gewijzigd toen een veranda met bovenliggend balkon verdween ten behoeve van een erker op de parterre. Aan de rechterzijde (NW) verrees toen een verticale partij van serre, erker en balkon. In 1985 werd de villa gesplitst in twee woningen. In 1992 werd de oude nummering 12-12A gewijzigd in de huidige nummering.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave