Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.154.Vijverweg 18.         Herenhuis Hartenlust  2

Vijverweg 18

M. G. Tétar van Elven

1847-1848

Rijks monument

Het herenhuis van het landgoed Hartenlust is in 1847-1848 gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect M. G. Tétar van Elven. De opdrachtgever was Jan Borski (18071891) gehuwd met Olga E.Sillem (1814-1899). De bouw van het witgepleisterde neoclassicistische huis werd gegund aan de Bloemendaalse aannemer Lambert Rouwens, kleinzoon van de stichter van het bedrijf Rouwens in de 18e de eeuw. Bij de aankoop van Hartenlust door Jan Borski bestreek het landgoed in het centrum van Bloemendaal ruim 34 hectaren. Kort voor de aanvang van de bouw van het nieuwe huis werd het oude 17de eeuwse herenhuis afgebroken.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave