Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.108. Vijverweg 31-33.Hartenlustschool

Vijverweg 31-33

C.L.M. Robbers

1913

Gemeentelijk monument

De Hartenlustschool is in 1912-1913 door de architect C. L. M. Robbers ontworpen in een stijl die teruggrijpt op een traditionele bouwwijze. De paleisfaçade met midden- en zijrisalieten gaat terug op de classicistische barok van de zeventiende eeuw. Ook de houten kruiskozijnen bevestigen dit beeld. Sommige detaillering past echter meer bij andere periodes zoals het volutenfronton boven de ingang en de cartouches met GEMEENTE en BLOEMENDAAL. De U-vorm van de plattegrond omvat op natuurlijke wijze de voormalige speelplaats, nu deels dichtgezet door een transparante éénlaags aanbouw, die weliswaar in een heel andere bouwstijl is vormgegeven, maar zeker niet als dissonant kan worden gekenschetst. De nieuwe verdieping aan de voorzijde is minder geslaagd te noemen en doorbreekt het oude ritme van de dakkapellen. Het torentje op de kap is in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter afgebroken en sinds kort weer hersteld. De dienstwoning is veel meer van het landelijke type, maar in detaillering gelijk aan het schoolgebouw.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave