Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

P.29Zomerzorgerlaan 2a.Verdiepte binnentuin

Zomerzorgerlaan 2a

D.F. Tersteeg

1913

Provinciaal monument

De verdiepte binnentuin, behorende bij het huis Groot Zomerzorg, is als siertuin in 1913 in de Architectonische Tuinstijl aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect D. F. Tersteeg. De voormalige villa Groot Zomerzorg stond in het villapark Duin en Daal. De naam Zomerzorg komt al in 1777 voor als een linnenblekerij. Na achtereenvolgens buitenplaats, logement en sanatorium geweest te zijn, werd het in 1908 de buitenplaats van de familie C. F. Bierens de Haan. Deze verfraaide en vernieuwde het oude herenhuis. De verdiepte binnentuin door Tersteeg was oorspronkelijk gelegen bij het koetshuis aan de Zomerzorgerlaan 2a en is thans een zelfstandige woning. Tersteeg ontwierp in de periode rond 1920 tevens de tuin van de villa Saxenburg aan de Mollaan 1 voor de dames Bierens de Haan.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave