Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

P.30. Zomerzorgerlaan 17.Stalhouderij Bttger 1901

P30

Zomerzorgerlaan 17

W. P. Nederkoorn

1901

Provinciaal monument

De voormalige stalhouderij voor de gebroeders Böttger werd in 1901 gebouwd door de bouwkundige W.P.Nederkoorn. De ondernemende familie Böttger zou generaties lang voor bedrijvigheid zorgen in het rustige dorp Bloemendaal. Het begon met  Johannes Godfried Böttger die omstreeks 1817 vanuit Zierikzee naar Bloemendaal  kwam om als koetsier in dienst te treden op de buitenplaats Hartenlust.  Met zijn vrouw betrok hij de dienstwoning aan de Zomerzorgerlaan hoek Verlengde Koepellaan. Generatie na generatie zien we Godfrieds nakomelingen in Bloemendaal verschillende beroepen uitoefenen. Zo was er een Böttger als brievengaarder en stalhouder die vervoersdiensten verzorgden en hij organiseerde het befaamde ezeltje rijden.  Zijn zoons Godfried en Christiaan zetten deze attractie voort en het ezeltje rijden kreeg grote bekendheid in het dorp en ver daarbuiten. Hun stalhouderij floreerde en paarden, ezels, karren en groot assortiment koetsen kwamen in hun leven centraal te staan. Ook in de verkoop van brandstoffen zouden zij zich specialiseren. Toen de twintigste eeuw aanbrak, werd er druk gewerkt aan de villaparken en de gebroeders Böttger voeren er wel bij. Voor het ezeltje rijden nam de belangstelling af maar de koetsiersdiensten vierde hoogtij. De oude stalhouderij werd te klein en men besloot een nieuwe te bouwen naar het ontwerp van architect W. P. Nederkoorn. Aannemer Rings uit Santpoort bouwde de nieuwe stalhouderij voor 6499 gulden. De nieuwe stalhouderij gaf onderdak aan tien paarden en een groot aantal rijtuigen: landauers, calèches, victoria’s en ook het koetsje van de bekende dokter Bakker. Met de komst van de grote concurrent ‘de automobiel’ kwam er een einde aan de stalhouderij en veranderde in 1926 tot garage voor snellere vervoersdiensten. In 1936 werd het pand naar achteren vergroot (Wim Post, Hartenlust, een historisch onderzoek naar de ontwikkeling van buitenplaats tot woon- en winkelcentrum in Bloemendaal, 1988, pag. 87-90).

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave