Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

zuider stationsweg 2 c

Zuider Stationsweg 2c- 2d

Jan Stuyt

1911

Gemeentelijk monument

De villa Klein Hartenlust in Laag Hartenlust is gebouwd volgens de smaak van de heersende elite, traditioneel en geënt op de patriciërshuizen uit de zeventiende en achttiende eeuw zoals die onder andere aan de Vecht waren gebouwd. De uiterst productieve architect Jan Stuyt, bekend van vele kerken, was ook verantwoordelijk voor veel villa’s in Bloemendaal en omgeving. Binnen de traditionele vormentaal vertoont iedere villa in Bloemendaal van zijn hand een eigen karakter. Klein Hartenlust vertoont tot in het kleinste detail het meest compromisloos gelijkenis met de oud-Hollandse, classicistische voorbeelden.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave