Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.95. Ter Hoffsteedeweg 1b. Dienstw.Lindenheuvel met hek

Ter Hoffsteedeweg 1b

Abraham Salm

1901

Gemeentelijk monument

 

Tuinmanswoning en toegangspoort Lindenheuvel

In de zomer van 1900 liet mevrouw Van der Vliet-Borski op haar gronden van het oude Lindenheuvel aan de Bloemendaalseweg het nieuwe Lindenheuvel bouwen aan de Ter Hoffsteedeweg. Het werd bewoond door haar dochter Olga Catharina A. van der Vliet (1858-1942) die in 1894 was gehuwd
met de ornitholoog Adolphe Burdet (1860-1940). Naast de toegangspoort met het sierlijke hek van Lindenheuvel aan de Ter Hoffsteedeweg nr.1b werd de tuinbaaswoning gebouwd. Centraal op het terrein stond het herenhuis met de anderen opstallen naar ontwerp van de Amsterdamse architect Abraham Salm. De tuinarchitect Leonard Springer ontwierp in de naaste omgeving van het huis de tuin.
De heer A. Jager sr. heeft jaren als tuinbaas op Lindenheuvel gewerkt. Het nieuw gestichte landgoed kreeg de oude naam van Lindenheuvel terug terwijl het oudere Lindenheuvel aan de Bloemendaalseweg werd herdoopt in Overbeek. In 1976 werd het vervallen herenhuis aan de Ter Hoffsteedeweg door brand getroffen gevolgd met de afbraak ervan.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave