Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.96. Ter Hoffsteedeweg 4 Sonnewende Overveen

Ter Hoffsteedeweg 4

Schill en Haverkamp 

1903/1913/1921-1922

Gemeentelijk monument

Villa Sonnewende


In 1903 door de Amsterdamse architecten Schill en Haverkamp ontworpen en al in 1913 door de eveneens uit Amsterdam afkomstige architecten Van Rossem en Vuyk verbouwde villa. Het huidige aanzien wordt echter grotendeels bepaald door de gedaanteverwisseling die de villa in 1921-1922 onderging naar het ontwerp van de architect S. van Bommel, ook uit Amsterdam, maar in tegenstelling tot eerder genoemde duo’s onbekend. De asymmetrische, schilderachtige transformeerde tot een streng symmetrisch, volgens traditionalistische principes opgetrokken, landhuis met sterk Duitse invloeden. Deze Duitse invloeden uiten zich in de grijzig witte pleisterlaag en de zware loggia met gekoppelde, vierkante zuilen. De detaillering van het Ionische kapiteel, waarbij de voluten overgaan in ramskoppen, onderling verbonden door festoenen duidt op een gedegen architectonische achtergrond. In de achtergevel is de oudere indeling (van 1913) nog herkenbaar in de beide uitbouwen, het tussengelegen terras en de vensteropeningen. Ook de uitbouwen aan de zijgevels dateren uit de oudere periode.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave