Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.100. Tetterodeweg 2-6 Overveen

Tetterodeweg 2-6

D.A.N. Margadant

1881-1883

Gemeentelijk monument

 

Station Overveen

Het Overveense station van de N.V. Haarlem-Zandvoort-SpoorwegMaatschappij is een ontwerp van de architect D. A. N. Margadant, 1881-1883. De stations van deze maatschappij zijn in 1889 overgegaan in handen van de HIJS, later de NS. Binnen deze kleinere spoorwegmaatschappij was station Overveen het grootste, ook omdat het deels ingericht was als postkantoor. De tweede laag was deels een woning. Het station is nog steeds als zodanig in gebruik aan de rand van het villapark Kweekduin. De stijl is die van een sobere Hollandse neorenaissance (sierbanden in het metselwerk en gevelvorm). Het perronhuisje gaf vroeger toegang tot het landgoed van de familie Borski, die in ruil voor het gebruik van de gronden de plaats van het station mocht bepalen. Op het achterliggende landgoed bevindt zich een trap naar het hoger gelegen landgoed.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave