Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.135. Tetterodeweg bij 31. Voorfilter geb. W.Z.K

Tetterodeweg nabij 31

1936

Rijks monument

Complex PWN terrein


Voorfiltergebouw (boven) met reinwaterkelder (rechts)
Het in 1936 gerealiseerd voorfiltergebouw met reinwaterkelder II, is gebouwd in een horizontale stijl die kan worden beschouwd als een strakke variant van de Amsterdamse School. De ontwerper is vooralsnog onbekend. Dit object werd indertijd gebouwd ter vervanging van het laat 19de-eeuwse ontijzeringsgebouw, dat nadien tot de sloop in 1968 als magazijn in gebruik werd genomen. Het op een verhoging staande voorfiltergebouw staat in verbinding met de rechthoekige reinwaterkelder ten westen daarvan. Deze kelder heeft een oost westelijke hoofdrichting die in het midden van de noordzijde via een vrijstaande ingangspartij toegankelijk is. Het voorfiltergebouw met reinwaterkelder II onderdeel van het waterwincomplex.R.135. Tetterodeweg bij 31 Rijnwaterkelder W.Z.K

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave