Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.109.Willem de Zwijgerlaan 108-112.Muurschilderingen  7

Willem de Zwijgerlaan 108-110-112

Korteweg, Verwoerd & Temme

1937-1938

Gemeentelijk monument

Woonhuizen met muurschildering


De rij geschakelde woningen aan de Willem de Zwijgerlaan is in architectuur kenmerkend voor de jaren dertig; baksteenbouw met elementen uit het Nieuwe Bouwen, zoals de dunne, stalen raamprofielen en de overhoekse vensterpartijen. Het bijzondere echter van deze woningen is de serie muurschilderingen in Art Déco stijl, voorstellende de vier elementen. Dergelijke schilderingen, zeker bij woonhuizen, aan het exterieur zijn uiterst zeldzaam. In interieurs komen deze schilderingen vaker voor, met name in gebouwen voor recreatie en amusement, maar ook andere openbare bouwwerken. De kunstenaar was Paul Winhausen (1903-1944) uit Breda, net als de architecten. De toegepaste techniek is de zogenaamde Keimtechniek, bij uitstek geschikt voor buitenschilderingen.

G.109.Willem de Zwijgerlaan 108-112.Muurschilderijen. nr 16en 17   6

G.109.Willem de Zwijgerlaan 108-112.Muurschilderijen. nr 16en 17   7

G.109.Willem de Zwijgerlaan 108-112.Muurschilderijen. nr 16en 17   8

G.109.Willem de Zwijgerlaan 108-112.Muurschilderijen. nr 16en 17   3

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave