Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.161. Zeeweg 27.Boerderij Middenduin

Zeeweg 27

1795

Rijks monument

Boerderij Middenduin


Dit lage huis met mansardedak is een vroegere boerenwoning, gebouwd in 1795, het jaar dat de Bataafse Republiek werd gesticht. De opdrachtgever was de coöperatieve landbouwmaatschappij Middenduin. De coöperatie wilde de ‘nutteloze wildernis’ van de duinen aan het begin van de huidige Zeeweg omvormen tot vruchtbare landbouwgrond. Duinvalleien werden gevlakt, bedekt met een laag zwarte grond en plaatselijk omgeven met aarden wallen. Men probeerde het met schapenteelt en uit Spanje kwamen zelfs Merinoschapen om lokale rassen te verbeteren. Men liet het vee in de duinen grazen en men experimenteerde met de teelt van rogge. De zo enthousiast begonnen onderneming was achteraf geen succes, zodat er in 1807 mee werd gestopt. Vanaf 1885 werd het huis een dienswoning van landgoed Elswout en sinds 1964 is het particulier eigendom.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave