Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

ter hoffsteedeweg 11a-13

Ter Hoffsteedeweg bij 11a/13

Herman Ambrosius en Jan Baanders

1915

Gemeentelijk monument

Villa De Haghe
De villa De Haghe is gebouwd naar ontwerp van de gebroeders Baanders in 1915-1916. Herman Ambrosius Jan Baanders (1876-1953) en Jan Baanders (1884-1966) zijn landelijk bekende architecten, die op het bureau van hun vader, de evenzeer bekende architect, H.H. Baanders het vak hadden geleerd. De gebroeders Baanders ontwierpen in de gemeente Bloemendaal vele villa’s, over het algemeen naar de smaak van de toenmalige gegoede burgerij: een traditioneel landelijk aandoend woonhuis onder een overkragende, hoge rieten kap. Het woonhuis in het villapark Kweekduin is echter meer in een moderne stijl, die de gebroeders Baanders ook in Amsterdam, hun woonplaats, toepasten. De manier waarop de dubbele villa is vormgegeven, getuigt van een grote beheersing van architectonisch compositorische kunde.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave