Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

ruysdaelweg 12

Ruysdaelweg 12

J.J. van Noppen

1908

Gemeentelijk monument

Ruysdaelhof
Het landhuis Ruysdaelhof is gebouwd in 1908 naar ontwerp van de Haarlemse architect J. J. van Noppen en enige jaren later door dezelfde verbouwd onder toevoeging van een tweelaags aanbouw onder een lage steekkap. In dezelfde periode werd op het terrein een éénlaags bijgebouw gerealiseerd, nu afgesplitst van het perceel. De architect behoorde tot de
traditioneel ingestelde architecten, die zich in de landhuisbouw voornamelijk lieten inspireren door de Engelse landhuisstijl, waarbij de vertrekken waren gegroepeerd rond een centrale ‘hall’. De stijl van het landhuis Ruysdaelhof in het Kweekduin is exemplarisch voor Van Noppens architectuur. Het ontwerp van het villapark Kweekduin is van de hand van de bekende tuin- en landschapsarchitect L. A. Springer uit 1898-1899.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave