Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.113.Zijlweg 2.Van Ouds het Raadhuis

Zijlweg 2

S.P. Rijnierse

Gemeentelijk monument

Hotel Van Ouds het Raadhuis


Hotel van Ouds het Raadhuis is in 1905 gebouwd, na ingrijpende vernieuwbouw, op de plaats van het voormalige logement met bestuursfunctie (vergaderen) De Swaen. De voormalige vergaderfunctie in de 17de- en 18de eeuw (Rechthuis of Raadhuis) van het ambacht Tetterode, Aelbertsberg en Vogelensang is de reden van de naam van het Hotel. De situering op de hoek van de doorgaande weg van Bloemendaal naar Den Haag en op de kruising van de Zijlweg, naar Haarlem geeft deze locatie een bepaalde meerwaarde. Inmiddels is de huidige functie wonen. De achtergevels zijn niet in het architectonische ontwerp betrokken en van ondergeschikt belang. De dakkapellen zijn modern, maar in het ritme van de gevel geplaatst.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave