Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.169.Zijlweg 9.Woning De Oude Tol

Zijlweg 9

Rijks monument

 

Oude centrum Overveen 

De Oude Tol

De naam van ‘De Oude Tol’ op gevel van dit historische pand nummer 9 herinnert aan de tol die hier vroeger was gelegen aan het einde van de Zijlweg. Even verder om de hoek op de Bloemendaalseweg stond de tweede tol. Als men met een voertuig Overveen binnen kwam moest er tol worden betaald. In 1912 werden de tollen opgeheven.

Gezicht in de Zijlweg te Overveen richting Haarlem in 1775. Rechts op de hoek het Rechthuis, thans Van Ouds  het Raadhuis. Aquarel door H. Tavenier (NHA).

 R168-1

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave