Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

 

R.147.Vogelenzangseweg 29-31.Dienstwoning Ley-Duin  2

Vogelenzangseweg 29

18e eeuw

Rijks monument

Complex Leyduin


Dienstwoning Leyduin
Van oorsprong een 18de-eeuwse dienswoning behorende bij het complex historische buitenplaats Leyduin. In 1874 is tegen de noordzijde een stal gebouwd. Het dienstgebouw heeft een kelder en één bouwlaag met een met pannen gedekt dak met een schild aan de noordzijde en een geveltop aan de zuidzijde. Deze geveltop is, waarschijnlijk ten tijde van de bouw van de stal verfraaid met uitvoerig decoratief houtwerk langs de dakrand alsmede een balkon en grote vensters op begane grond en verdieping. Midden op het dak een schoorsteen en twee dakkapellen aan de oostzijde. De voor- en zijgevels zijn gepleisterd en voorzien van een blokkenpatroon. De achtergevel lijkt, voor zover zichtbaar, later vernieuwd te zijn.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave