Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.150. Vogelenzangseweg 39.Hoofdgebouw Vinkenduin  2

R.150. Vogelenzangseweg 39.Hoofdgebouw Vinkenduin  3

Vogelenzangseweg 39

A. de Maaker

1924-1925

Rijks monument

Complex Vinkenduin


Hoofdgebouw en toegangshek
Het hoofdgebouw op het landgoed Vinkenduin is gebouwd in 1924-1925 naar ontwerp van architect A. de Maaker. Het geheel is gebouwd op een rechthoekig grondplan en bestaat uit een souterrain, bel-etage, verdieping en kapverdieping. Het in baksteen, op een uitgemetselde bakstenen plint met rollaag, opgetrokken pand wordt gedekt door een afgeknot schilddak met enigszins uitzwenkende dakschilden en is bekleed met zwarte geglazuurde Hollandse pannen. Op de vier nokhoeken van het dak staan gemetselde vierkante schoorstenen met afdakjes en sierwindwijzers. In het noordelijk en zuidelijk dakschild bevinden zich twee dakkapellen en in het oostelijk en westelijk dakschild bevindt zich één dakkapel. Deze oorspronkelijke dakkapellen zijn van hout en aan de zijkant bekleed met zink. De dakkapellen hebben een houten draaivenster met roedenverdeling dat wordt bekroond door een halfrond houten fronton.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave