Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

P.27V-zangseweg 21.Voorfiltergebouw  2

Vogelenzangseweg 21

Provinciaal monument

Voorfilters waterleiding complex
In 1921 zijn drie voorfilters gebouwd gelijk met de bijbehorende regulateursgebouwtjes; in 1927 tot zes in dezelfde bouwstijl uitgebreid. De detaillering is toegepast in siermetselwerk in de trant van de Amsterdamse School architectuur. Van de tot dan toe (1927) bestaande gebouwen van het waterleiding complex liggen de voorfilters het meest westelijk. De filters die aan elkaar zijn geschakeld en gebouwd op een rechthoekige plattegrond met aan de korte zijden oost west gericht, bestaan uit één bouwlaag onder een zadeldak van aluminium platen, die het oorspronkelijke materiaal vervangen en waaronder zich een in 1957 geplaatste dakconstructie van prefab gewapend beton elementen bevindt, ter vervaging van een gietijzeren constructie. Aan de zuidzijde bevinden zich twee vierkante aanbouwsels onder sterk gedrukt tentdak.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave