Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.153. Vogelenzangseweg 164.Boerderij sGravenweg fam Verdegaal   2

Vogelenzangseweg 164

1550

Rijks monument

Boerderij ‘s Gravenweg


De schitterend gerestaureerde boerderij ‘s Gravenweg is van het type langhuis met hoge opkamer van omstreeks 1550. In 1599 werd het op de oude kaart van landmeter D. Ockersz al aangeduid als werf (boerderij). De bijgebouwen stammen uit de 17de en 18de eeuw en hebben originele details zoals mooie windvanen en een pomp. Dit is een van de drie Vogelenzangse boerderijen die eind 1762 door de Regenten van het Elisabeth of Grote Gasthuis te Haarlem in de verkoop werden gebracht. Het genoemde Haarlemse Gasthuis had veel landerijen in bezit in de Vogelenzangse buurt. Eigenaar werd toen Simon Cornelisz Verdegaal. In de 18de eeuw was er de ontwikkeling dat pachtboerderijen door de eigenaren zelf werden bewoond en gebruikt, maar in de Franse tijd kwamen de meeste hiervan in het bezit van een grootgrondbezitter, zoals in Vogelenzang de familie Barnaart, die sinds 1807 eigenaar is van Huis te Vogelenzang en Teylingerbosch. Alleen de boerderij ’s Gravenweg is in particulier bezit gebleven.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave