Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

vogelenzangseweg 186

Vogelenzangseweg (achter) 186

Ca. 1900

Gemeentelijk monument

Bollenschuur


De bollenschuur is een tastbaar overblijfsel van de bloembollenteelt in Noord- en Zuid-Holland. De ligging van de schuur is zeer karakteristiek tussen de weg aan de voorzijde en de bollenvelden met de sloot daarachter. Typologisch neemt de schuur een positie in tussen de meer traditionele houten schuren met een kap en de stenen schuren met een plat dak. De mansardekap is, vanwege de vorm, bij uitstek geschikt om de opslagcapaciteit te vergroten. Voor alle types geldt als hoofdkarakteristiek de luchtingsvensters op de begane grond en de verdieping. De schuur is op onderdelen gewijzigd. De aanbouw is voor bescherming van ondergeschikt belang.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave