Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.110. Hoofdgebouw Ley-Duin.  2

Complex Leyduin

Hoofdgebouw 

Architect: A. de Maaker

Gebouwd: 18e eeuw

Rijks monument

Complex Leyduin

Hoofdgebouw  

Het hoofdgebouw Leyduin is in 1921 ontworpen door architect A. de Maaker. Het is een vrijstaand huis op de historische buitenplaats  “Leyduin”. Het op een rechthoekig grondplan gebouwde hoofdgebouw bestaat uit een begane grond, verdieping en kapverdieping. Aan de zuidzijde van het pand bevindt zich een oorspronkelijke aanbouw op rechthoekig grondplan van één bouwlaag hoogte onder plat dak. Het pand is deels onderkelderd. De stijl van het huis gaat terug op het laat 17de eeuwse en vroeg 18de eeuwse Hollandse baksteenclassicisme. De buitenplaats is van oorsprong  zeer oud, want eind 16de eeuw was er al sprake van Leyduin.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave