Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.110. De Belvedere op Ley-Duin

Complex Leyduin

De Belvédère op Leyduin

Gebouwd: voor 1798

Rijks monument

De Belvédère op Leyduin

De op een kunstmatig verhoogde heuvel gelegen Belvedère maakt deel uit van de buitenplaats Leyduin. De Belvedère is in de late 18de eeuw gebouwd, in ieder geval voor 1798, en vertoont de vorm van een zeshoekig gebouwtje opgetrokken in gotiserende stijl met spitsboogvensters en -nissen en kantelen langs de bovenzijde. Naar het schijnt is het gebouwtje van meet af aan als ruïne gebouwd geweest, waardoor er geen dak is.  Ook de stromende beek op het landgoed als de Cascade is bijzonder.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave