Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.TweedeLeyweg7

Complex Leyduin

Zomerhuis Leyduin

Gebouwd: 1796

Rijks monument

Zomerhuis Leyduin

Het houten zomerhuis uit 1796 maakt deel uit van het complex buitenplaats Leyduin. Het huis bestaat uit twee naast elkaar gelegen rechthoekige bouwvolumes gedekt met pannen en zadeldaken tussen topgevels. De verticaal aangebrachte beplanking is witgeschilderd. Het rechter huis heeft één bouwlaag. Het linker huis is aan de linker zijde opgetrokken tot een lage verdieping. Dit huis heeft bovendien een forse uitbouw tegen de achtergevel. De symmetrisch opgezette voorgevels vertonen als timpaan vormgegeven geveltoppen. Voorts in de voor- en rechter zij- en achtergevel grote roedeverdeelde vensters doorlopend tot de grond. Ook in de linker zijgevel roedeverdeelde vensters. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave